Escape Room, poznat i kao bijeg iz sobe, je igra u kojoj tim igrača zajednički otkriva tragove, rješava zagonetke i izvršava zadatke u jednoj ili više soba kako bi napredovao i postigao određeni cilj u ograničenom vremenu.

Escape sobe postale su popularne u Sjevernoj Americi, Europi i Istočnoj Aziji u 2010.. Stalne sobe za bijeg na fiksnim lokacijama prvo su otvorene u Aziji, a kasnije u Mađarskoj, Srbiji, Australiji, Novom Zelandu, Rusiji i Južnoj Americi.

 

Definicija

Escape sobe ili Escape igre nadahnute su “escape room” – video igrama. To je također vjerojatno izvor njihovog imena. Također se nazivaju “ROOM ESCAPE”, “EXIT GAMES”, i “ESCAPE THE ROOM”.

Unatoč imenu, bijeg iz sobe možda nije glavni cilj igrača, niti je igra nužno ograničena na jednu sobu.

Koncept igre

Sudionici escape room-a obično igraju kao kooperativni tim  dva do šest igrača. Escape Igre odvijaju se u različitim fiktivnim okruženjima, kao što su zatvorske ćelije, laboratoriji, srednjovjekovni dvorci i sl. Cilj i izazovi s kojima se igrači susreću obično slijede temu sobe.

Igra započinje kratkim upoznavanjem pravila igre i uvodne priče.

Nakon toga pokreće se sat i igrači imaju 75 minuta da završe igru. Za to vrijeme, igrači istražuju, pronalaze tragove i rješavaju zagonetke koje im omogućuju daljnji napredak u igri. Izazovi u sobi za bijeg naginju više mentalnom nego fizičkom i nije nužno biti fizički sposoban ili spretan.

Ako igrači zapnu, mogu zatražiti pomoć. Pomoć najčešće dolazi putem razglasa u sobi.

Ako igrači ne stignu riješiti zadatke i dovršiti sobu, moderator igre će ih obavijestiti da je vrijeme isteklo i pojasniti što je sve trebalo riješiti do kraja igre.

Po završetku igre moderator obično fotografira igrače i pošalje im fotografije za uspomenu.

Priče i teme

Escape room igre obično imaju priču ili temu (ovisno o stilu igre).  Uobičajene teme i priče koje se često nalaze u escape room-ovima uključuju:

Deaktivacije bombi
Detektivske istrage
Pljačke / Lopovi
vojne teme
magiju i magične likove
Piratske teme
Bijeg iz zatvora
Bijeg od serijskog ubojice
Teme inspirirane Sherlockom
Špijunske teme
Teme vezane uz nadnaravno
Grobnice / drevne civilizacije
Vampire
Zombije