JOŠ NISI BIO U ESCAPE ROOM-U?

Nema veze, išao prvi put, ili će ti sljedeća biti već xy soba evo par savjeta kako se dobro zabaviti u escape room igri i ujedno pobjeći iz svake sobe!

Prof. Scott Nicholson je legitimni autoritet kada je escape room u pitanju i u videu ispod otkriva 10 savjeta koji se mogu primjeniti u svakoj escape room igri.

1.ne kompliciraj

Igrajući escape room uvijek treba imati na umu da je dorbo dizajnirana igra namijenjena svima. To znači da se šifra vjerojatno neće skrivati u izračunu pdv-a na umjetnost ili poznavanju fibonaccijevog niza.

2. temeljito pretraži sobu

Tragovi su skriveni posvuda. Pregledaj ima li nešto neobično na slikama, pogledaj skriva li se nešto u knjigama, jesu li kazaljke sata zaustavljene na određeno vrijeme, što je ispod tegle sa cvijećem… Sve treba temeljito pretražiti i ne izostaviti ni jedan kutak.

3. organizacija je pola posla

Obzirom da igraš sa ekipom, a ne solo, dogovorite se gdje ćete odlagati pronađene tragove, a gdje iskorištene stvari. Važno je da su svi igrači u timu upoznati sa svim tragovima koje ste pronašli i nemojte gubiti vrijeme pokušavajući riješiti već riješene zadatke.

4. slijedi posljednji trag

Ako ste zapeli i ne znate kako dalje, fokusiraj se na posljednje što ste pronašli, ili zadatak koji ste posljednji rješavali, a niste dovršili. Ekipe često griješe i troše vrijeme rasipajući fokus na zadatke do kojih još nisu došli dok se rješenje vjerojatno krije u posljednjem tragu koji ste pronašli.

5. Podijelite uloge

Upoznaj svoje suigrače prije nego odete igrati. Svatko je dobar u nečemu; nekome ide pretraživanje i najskrivenijih tragova, netko je dobar u prepoznavanju uzoraka, a netko u rješavanju zadataka koji zahtijevaju spretnost. Biti ćete puno efikasniji kao ekipa ako ste svjesni snaga svakog od suigrača.

6. vrste lokota

U uvodnim pravilima posebnu pozornost posvetite dijelu u kojem GameMaster demonstrira lokote s kojima ćete se sresti u igri. Uštediti ćete si mnogo vremena ako znate kako koji lokot funkcionira i nećete gubiti vrijeme na pogrešne unose. Također, ako ste potpuno sigurni da imate točnu šifru, a lokot se svejedno ne želi otključati, dajte nekom od suigrača da pokuša otvoriti lokot. Često puta nismo svjesni da činimo grešku pri unosu, stoga je uvijek korisno dati nekom drugom da pokuša prije nego pozovete pomoć GameMastera ili odustanete od zadatka i krenete dalje.

7. vrste šifri i kodova

U escape room igrama uvijek se pojavljuju različiti načini šifriranja, stoga je dobro poznavati osnovne vrste šifriranja barem u njihovoj osnovi. Primjerice, ako u igri uočite niz točki i crta vjerojatno se radi o morseovoj abecedi, također ako uočite niz točki u dva stupca i tri reda, to je vjerojatno brailleovo pismo.

8. pisani tragovi

KAd god u escape room igri pronađete neki tekst pročitajte ga pažljivo. Možda su neka slova ili riječi podebljane, možda su velika slova na krivim mjestima, ili su možda riječi napisane sa greškama. Tekstovi često skrivaju tragove i osim ako ste pažljivi, lako će vam promaći.

9. uzorci

Escape room zadaci su prepuni uzoraka. Često ćete morati povezivati predmete označene istim simbolom, ili ih posložiti u određeni oblik koji odgovara nekom uzorku. Također, umjesto brojki i slova, pojedini lokoti se mogu otključati i sa točnim uzorkom, odnosno prepoznavanjem istog.

10. GameMaster je u vašem timu

GameMaster navija za svaku grupu koju prati. On ne igra protiv vas, dapače, tu je da pomogne. Nemojte zaboraviti tražiti pomoć ako ste zapeli i nemate ideja. Slušajte svog GameMastera; ako vas GameMaster pita treba li vam pomoć – vjerojatno vam treba. GameMaster zna koliko ste zadataka riješili i koliko vam je preostalo, stoga ako vam je ponudio pomoć, to je vjerojatno zbog toga što kasnite sa napretkom. Također, ako vas GameMaster često upozorava na vrijeme koje vam je preostalo, to može biti pokušaj da vam stvori pritisak kako biste zatražili pomoć jer ste na krivom tragu.